Barcelona Airport El Prat

De oorspronkelijke naam Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona-El Prat bevat veel informatie over waar dit vliegveld ligt. Barcelona Airport ligt in Catalonië, Spanje, in de gemeente El Prat de Llobregat. Het is het op één na belangrijkste vliegveld van het land en het meest strategisch gelegen vliegveld wat betreft de Euro-Mediterrane luchtroutes. Catalonië is één van de 3 provincies die aan Frankrijk grenst en is de meest Noordoostelijke provincie.

Barcelona Airport El Prat heeft twee Terminals. Hiervan ligt Terminal 2 met ongeveer 15 kilometer afstand het dichtstbij Barcelona. Terminal 1 ligt hier nog zo’n 5 kilometer verder vandaan. Door de afstand tussen de twee Terminals kun je als toerist altijd gebruik maken van de shuttlebussen die heen en weer rijden tussen de Terminals.

 

Barcelona Airport in ontwikkeling

Dit meer dan 100 jaar oude vliegveld is vandaag de dag uitgegroeid tot één van de belangrijkste vliegvelden van Spanje. Omdat het al zo oud is, heeft het bestuur jaren geleden besloten dat het bedrijf zich zou gaan focussen op modernisering in plaats van uitbreiding. In plaats van er een aantal Terminals bij te bouwen om te kunnen blijven groeien, heeft er een vergaande modernisering plaatsgevonden van de Terminals die er al waren.

Nieuwe technologie, hier en daar een vergroting of vernieuwing én structurele aanpassingen zijn over de jaren heen uitgevoerd. Modernisering heeft er mede voor gezorgd dat er in 2018 ruim 50 miljoen mensen aankwamen en vertrokken van Barcelona Airport. Dat is bijna de helft meer dan 11 jaar geleden in 2009. Ook wordt er ruim 300 hectare rondom het vliegveld momenteel verbouwd voor industriële en commerciële doeleinden; alles met het oog op vooruitgang.

 

Reizen tussen de Terminal 1 en Terminal 2

De uiterste puntjes van Terminal 1 en Terminal 2 liggen maar liefst 5 kilometer van elkaar af. Als je je koffer in bijvoorbeeld Terminal 1 moet droppen en je vertrekt van Terminal 2 dan is het niet te doen om dit hele eind te lopen, zélfs niet met behulp van loopbanden. Om dit probleem op te lossen heeft het bedrijf shuttlebussen ingezet om elke 5 minuten mensen van de ene kant naar de andere kant van de Luchthaven te kunnen brengen.

Zelfs met de shuttlebus kan het voorkomen dat de rit van het ene uiterste naar het andere uiterste van de twee Terminals zo’n 14 minuten duurt. Geen pretje als je haast hebt!