Ruim 100 jaar geschiedenis Schiphol

De 12 hectare die boer Knibbe in 1916 verkocht aan het Nederlandse leger is ondertussen uitgegroeid tot een oppervlakte van zo’n 2.787 hectare grond dat Schiphol beslaat. Niemand had toen ooit kunnen denken dat wat ooit begon als een klein militair vliegveld op de bodem van het vroegere Haarlemmermeer zou uitgroeien tot één van de belangrijkste luchthavens van Europa.

Schiphol wordt terecht een Mainport genoemd. Het is dagelijks een komen en gaan van allerlei soorten voertuigen, vracht en mensen. Ook is deze luchthaven erg belangrijk voor de Nederlandse economie. Alleen al 67.000 mensen verdienen direct of indirect via Schiphol dagelijks hun brood.

 

Van militaire basis tot burgerluchthaven

Tot de Eerste Wereldoorlog vertoefden voornamelijk militairen en legervliegtuigen zich op deze luchthaven. Na de Eerste Wereldoorlog werd het plan gemaakt om Schiphol te laten uitgroeien tot een burgerluchthaven waar passagiers en vracht verwerkt konden worden. Over de naam Schiphol staan verschillende theorieën.

Eén van de populairste hiervan is dat op de plek waar nu Schiphol staat vroeger veel boten zonken in het Haarlemmermeer. Daarom kreeg de luchthaven de naam Schip Holl of Scheepshol. Het woord ‘hol’ wordt hier afgeleid van het woord ‘graf’, het zou dus een groot graf aan schepen zijn. De meest waarschijnlijke theorie is dat Schiphol afkomstig is van ‘scip hol’, ofwel een laaggelegen stuk land (hol) waar hout dat hier groeide voor de scheepsbouw gebruikt werd.

 

Feitjes

Met zo’n 2.787 hectare oppervlakte is Schiphol zelfs groter dan steden als Delft of Leiden. Er vliegen maar liefst 104 vliegvaartmaatschappijen op Schiphol, waarvan een aantal Nederlands. Denk maar aan KLM, Tui fly, Corendon, Transavia en Martinair. De 67.000 mensen die op Schiphol Airport werken zijn verspreid over zo’n 500 verschillende bedrijven.

In 2018 heeft Schiphol Airport maar liefst 71,1 miljoen mensen verwerkt, waarvan 34,3 via KLM. Sinds 2016 is Schiphol een Koninklijke luchthaven (Royal Schiphol Group) en draait sindsdien een kroontje op het embleem.